ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ТА ПОЛІПШЕННЯ ЯКОСТІ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ КОНЮШИНИ ЛУЧНОЇ
Ключові слова:
обробіток ґрунту, удобрення, продуктивність конюшини лучної, якість зеленої масиАнотація
Висвітлено технологічні особливості формування продуктивності та поліпшення якості зеленої маси конюшини лучної в сучасному землеробстві.
Розглянуто наукові підходи до оцінки впливу технологій обробітку ґрунту та удобрення на рівень продуктивності і якісні характеристики зеленої маси конюшини лучної.
Відзначено, що пріоритетним завданням аграрної науки та практики є забезпечення тваринництва високоякісними кормами. Окреслено шляхи оптимізації використання енергоресурсів через створення високопродуктивних агрофітоценозів багаторічних бобових трав, зокрема конюшини лучної, адаптованої до умов західного Лісостепу України як високобілкової культури.
Представлено результати дослідження варіабельності якісних показників зеленої маси конюшини лучної залежно від обробітку та удобрення, виконаних у 2023–2024 роках.
Досліджено три способи основного обробітку ґрунту: звичайний (контроль), чизельний та ярусний, з особливим акцентом на позитивний вплив оранки плугом ПЯ-4-40 на глибину 14–16 см за двох систем удобрення (органічна і органо-мінеральна).
Встановлено, що спосіб основного обробітку та система удобрення темно-сірого опідзоленого легкосуглинкового ґрунту істотно не впливає на якісні показники врожаю зеленої маси конюшини лучної сорту Трускавчанка.
Доведено, що оранка плугом ПЯ-4-40 призводить до незначного збільшення поживності зеленої маси конюшини лучної порівняно зі звичайним і чизельним обробітком ґрунту. Перевага основного обробітку ґрунту ярусними плугами у покращанні водного, повітряного, поживного режимів і забезпеченні умов для одержання якісного корму.
Поєднання ярусного обробітку з органо-мінеральним удобренням забезпечує найвищі показники вмісту сухих речовин (18,23 %), виходу перетравного протеїну (12,80 ц/га) та концентрації макроелементів (азоту – 2,73 %, фосфору – 0,37 %, калію – 2,13 %).
Посилання
Advanced technologies for forage crop cultivation / ed. Mazorenko D., Mazniev H. Kharkiv: Maidan, 2008. 333 p.
Dudar I., Shuvar I., Korpita H., Balkovskyi V., Shuvar B., Shuvar A., Kropyvnytskyi R. The Effect of Tillage Method on the Nutrient Regime of Soil during the Growing of Trifolium pratense. Acta Technologica Agriculturae. 2023. Vol. 26, No 1. P. 29–35. DOI: 10.2478/ata-2023-0004.
Fursova H., Fursov D., Serheiev V. Crop production: laboratory and practical lessons. Industrial and forage crops. Part II. Kharkiv: Exclusive Publishing, 2008. 356 p.
Hudz V., Prymak I., Tanchyk S., Shuvar I. Arable farming: Textbook. 2nd ed., revised and supplemented. Kyiv: Tsentr uchebnoi literatury, 2014. 480 p.
Konyk H., Baistruk-Hlodan L. Characteristics of the promising variety of creeping clover Skhidnychanka. Foothill and Mountain Agriculture and Animal Husbandry. 2012. Issue 54, Part II. P. 50–53.
Mashchak Ya., Mizernyk D. Yield of degraded grasslands depending on the sown species and legume grass seeding rates. Bulletin of Agrarian Science. 2013. No 9. P. 16–19.
Mihovsky Ts., Naydenova G. Comparative study on Czech cultivars of red clover (Trifolium pratense L.) in the conditions of the central northern Bulgaria. Bulg. J. Agric. Sci. 2017. Vol. 23, No 5. P. 739–742.
Patyka V., Petrychenko V. Microbial nitrogen fixation in modern forage production. Feeds and Feed Production. 2004. Issue 53. P. 3–11.
Petrychenko V. Justification of technologies for growing forage crops and energy saving in field fodder production. Bulletin of Agrarian Science. 2003. No 10. Special Issue. P. 6–10.
Saiko V., Maliienko A. Soil tillage systems in Ukraine. Kyiv: EKMO Publishing House, 2007. 44 p.
Shuvar I., Dudar I., Dudar O., Korpita H., Shuvar B. Formation of soil microflora in Trifolium pratense’s agrocenosis depending on the method of tillage. BIO Web of Conferences. 2021. Vol. 36. Art. 03008. DOI: 10.1051/bioconf/20213603008.
Shuvar I., Hudz V., Pecheniuk V., et al. Soil cultivation in adaptive-landscape farming systems. Lviv, 2011. 382 p.
Stotska S., Moiseienko V., Panchyshyn V. Influence of meadow clover cultivation technology elements on the quality of leaf-stem mass. Agrobiology. 2018. No 1 (138). P. 215–224.
Zabarna T. Forage productivity of meadow clover varieties depending on cultivation method and fertilization in the conditions of the Right-Bank Forest-Steppe. PhD Thesis in Agricultural Sciences: 06.01.12. Vinnytsia: Vinnytsia National Agrarian University, 2012. 200 p.
