ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНОЇ ДОБАВКИ НА МОРФОЛОГІЧНІ Й БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ КРОВІ ПЕРЕПЕЛІВ У КРИТИЧНІ ПЕРІОДИ РОЗВИТКУ
DOI:
https://doi.org/10.31734/agronomy2023.27.163Ключові слова:
птиця, перепели, порода Фараон, критичні періоди розвитку, пробіотична добавка, морфологічні й біохімічні показники кровіАнотація
Подано результати досліджень морфологічних та біохімічних показників крові перепелів у критичні періоди розвитку. Встановлено, що в організмі перепелів породи «Фараон» відбуваються вікові зміни стосовно процесів лейкопоезу, еритропоезу і гемопоезу. Зокрема зауважено, що в крові перепелів у критичні періоди розвитку збільшується кількість лейкоцитів. Також у крові птиці спостерігається зростання вмісту еритроцитів, що пов’язано з віковим збільшенням у їхньому організмі процесів еритропоезу. У крові перепелів контрольної групи на 45 добу життя було зафіксовано більшу концентрацію гемоглобіну, що пов’язано з гормональною перебудовою в організмі. У всі вікові періоди кількість гематокриту в крові перепелів контрольної групи була вищою. При цьому згодовування перепелам у складі стандартного раціону пробіотичної добавки, що містила штами симбіотичних мікроорганізмів Lactobacillus acidophilus і Enterococcus faecium, позитивно позначилося на киснево-транспортній функції крові у критичні періоди розвитку. Зокрема на 35 добу (Р<0,05) і на 60 добу (Р<0,01) в крові перепелів за впливу пробіотичної добавки зросла концентрація гемоглобіну. Порівняно з контролем у крові перепелів дослідної групи на 35 добу зауважено зменшення (Р<0,001) обсягу гематокриту. У цей критичний період розвитку це вказує на збільшення об’єму крові і співвідношення у ній еритроцитів за введення до раціону пробіотичної кормової добавки. У всі вікові періоди за дії пробіотичної добавки у крові перепелів було виявлено більший, ніж у контролі, вміст еритроцитів. У крові птиці дослідної групи зменшилась кількість лейкоцитів, що свідчить про нормалізуючий вплив пробіотика на процеси лейкопоезу у критичні періоди розвитку.
Посилання
Awaad M., Shalaby B., Manal A., Sahar A., Zoulfakar М., Mohammed F. Effect of Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Acidophilus Plus Pichia Anomola and Lactobacillus Acidophilus Plus Pichia Anomola Plus Bacteriophage on Immune Responsiveness, Intestinal Enumeration of Clostridium Perfringens, Salmonella Typhimurium, Colisepticaemia and Gut Integrity of Broiler Chickens. J. Agric. and Vet. Sci. 2014. No 7. Р. 66–72.
Bojarski B., Buchko O., Kondera E., Ługowska K., Osikowski A., Trela M., Witeska M., Lis M. Effects of embryonic exposure to chromium (VI) on blood parameters and liver microstructure of 1-day-old chickens. Poult. Sci. 2021. No 100. Р. 366–371.
Dale Perez М., Tatiyaborworntham N., Sifri M., Richards M. Hemolysis, tocopherol, and lipid oxidation in erythrocytes and muscle tissue in chickens, ducks, and turkeys. Poult. Sci. 2019. No 98 (1). P. 456–463.
Etches R. Reproduction in poultry. CAB International. 2008. 318 р.
Grashorn M. Aspects of feeding and management on nutritional value and safety of poultry meat. XVIIth Europ. Symp. on the Quality of Poult. Meat, Doorwerth, Netherlands. 2005. No 26. Р. 85–92.
Halushchak L. I., Stoyanovsky V. G. Resistance of erythrocytes and hematological parameters of quails when adding sunflower oil and vitamin E to their diet. Sci. and Tech. Bull. Inst. Anim. Biol. 2007. No 8 (1, 2). P. 225–228.
Kabir S. M. L., Rahman M. M., Rahman M. B., Rahman M. M., Ahmed S.U. The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broilers. Inter. J. Poult. Sci. 2004. No 3. Р. 361–364.
Kalavathy R., Abdullah N., Jalaludin S., Ho Y. Effects of Lactobacillus cultures on growth performance, abdominal fat deposition, serum lipids and weight of organs of broiler chickens. Brit. Poult. Sci. 2003. No 44. Р. 139–144.
Mayahi М., Razi-Jalali М., Kiani R. Effects of dietary probiotic supplementation on promoting performance and serum cholesterol and triglyceride levels in broiler chicks. Afr. J. Biotech. 2010. No 9 (43). Р. 7383–7387.
Ohorodnyk N. Z. Influence of sunflower oil on indicators of cellular immunity in Japanese quails. Vet. Biotech. 2008. No 13 (2). P. 166–170.
Otchenashko V. V. Mineral nutrition of quail chicks and criteria for its completeness. Sci. Bull. Nat. Univer. Life and Environ. 2013. No 190. P. 141–147.
Qiao L., Dou X., Yan S., Zhang B., Xu C. Biogenic selenium nanoparticles synthesized by Lactobacillus casei ATCC 393 alleviate diquat-induced intestinal barrier dysfunction in C57BL/6 mice through their antioxidant activity. Food Funct. 2020. No 11 (4). Р. 3020–3031.
Sun L., Zhang N., Zhai Q., Gao X., Li C., Zheng Q., Krumm C., Qi D. Effects of dietary tin on growth performance, hematology, serum biochemistry, antioxidant status, and tin retention in broilers. Biol. Trace Elem. Res. 2014. No 162. Р. 302–308.
Wondwesen A., Moges S. Review on Application of Probiotics in Poultry Production. Br. J. Poult. Sci. 2017. No 6 (3). Р. 46–52.
Yang F., Hou C., Zeng X., Qiao S. The use of lactic acid bacteria as a probiotic in swine diets. Pathog. 2015. No 4. Р. 34–45.