ВПЛИВ ЗГОДОВУВАННЯ СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ ТА НАСІННЯ СОНЯШНИКУ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ І ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД МОЛОКА КОРІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.182

Ключові слова:

соняшникова олія, насіння соняшнику, дійні корови, молочна продуктивність, жирнокислотний склад молочного жиру

Анотація

Подано результати досліджень впливу згодовування дійним коровам соняшникової олії і насіння соняшнику на молочну продуктивність та жирнокислотний склад молочного жиру.

Зауважено, що використання жирових добавок, які характерні високою енергетичною цінністю, позитивно впливає на молочну продуктивність корів. Особливо це спостерігається у першій фазі лактації, коли тварини не можуть спожити такої кількості кормів, щоб забезпечити себе енергією для реалізації генетично запрограмованої продуктивності.

Через процеси біогідрогенізації у рубці молоко корів, незважаючи на достатню кількість ненасичених жирних кислот у раціоні, містить невеликі їх кількості, а вони позитивно позначаються на здоров’ї людей. Крім того, введення до раціону рослинних олій негативно впливає на процеси перетравлення у рубці клітковини. Згодовування ж насіння олійних культур може бути одним із методів зниження негативного впливу ненасичених жирних кислот на життєдіяльність мікроорганізмів рубця, підвищення енергетичної цінності раціону, молочної продуктивності та якості молока.

Дослід проводили у зимово-стійловий період. Після підготовчого періоду корів розділили на три групи по п’ять голів у кожній. Упродовж дослідного періоду тварини першої групи одержували раціон без жирових добавок. Коровам другої групи замість частини концентратів до раціону вводили соняшникову олію у кількості 3 % від сухої речовини. Тваринам третьої групи замість частини концентратів згодовували насіння соняшнику в кількості, еквівалентній 3 % олії від сухої речовини.

Доведено, що згодовування дійним коровам соняшникової олії збільшує надій молока та вихід лактози, тоді як надій, скоригований на базисну жирність, вміст у молоці жиру, білка, лактози, а також вихід молочного жиру і білка, знижувалися. Вказана жирова добавка знижувала в молочному жирі вміст С1216 і насичених жирних кислот, тоді як вміст С18, моно- і поліненасичених жирних кислот підвищувався.

Зауважено, що використання в годівлі корів насіння соняшнику підвищує надій, вміст молочного жиру, білка, лактози, а також вихід молочного жиру, білка і лактози. Введення до раціону цієї жирової добавки знизило в жирі молока вміст С1216 і насичених жирних кислот, тоді як вміст С18, моно- і поліненасичених жирних кислот зріс.

Посилання

Allen M. S. Effects of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. J. Dairy Sci. 2000. Vol. 83 (7). P. 1598–1624.

Association of dietary, circulating, and supplement fatty acids with coronary risk: a systematic review and meta-analysis / R. Chowdhury, S. Warnakula, S. Kunutsor et al. Ann. Intern. Med. 2014. Vol. 160 (6). P. 398.

Bohdan T. V. Myristic acid metabolism disorders as a probable pathogenetic link of coronary heart disease. Ukr. Med. J. 2014. No 5. P. 149–151.

Effect of linseed oil supplementation on ruminal digestion in dairy cows fed diets with different forage:concentrate ratios / K. Ueda, A. Ferlay, J. Chabrot et al. J. Dairy Sci. 2003. Vol. 86 (12). P. 3999–4007.

Hunter J. E., Zhang J., Kris-Etherton P. M. Cardiovascular disease risk of dietary stearic acid compared with trans, other saturated, and unsaturated fatty acids: a systematic review. Am. J. Clin. Nutr. 2010. Vol. 91 (1). P. 46–63.

Impact of feeding cows with rapeseed on their milk yield, quality and technological characteristics of milk and dairy products / S. Pavkovych, S. Vovk, V. Balkovskyi, N. Ohorodnyk et al. Bulletin of Lviv National Environmental University. Series “Agronomy”. 2022. No 26. P. 201–206.

Impact of the diet with rapeseed and calcium salts on productivity and fatty acid composition of cow milk fat / S. Pavkovych, S. Vovk, V. Balkovskyi, N. Ohorodnyk et al. Bulletin of Lviv National Environmental University. Series “Agronomy”. 2020. No 24. P. 203–206.

Jenkins T. C., Harvatine K. J. Lipid feeding and milk fat depression. Vet. Clin. North. Am Food Anim. Pract. 2014. Vol. 30 (3). P. 623–642.

Kurko V. I. Gas chromatographic analysis of food products. Kyiv: Harvest, 1965. P. 65–69.

Lee S. W. Chouinard Y., Van B. N. Conjugated linoleic acids alter milk fatty acid composition and inhibit milk fat secretion in dairy cows. Asian-Australas. J. Anim. Sci. 2006. Vol. 19. P. 799–805.

Mozaffarian D. Dietary and policy priorities to reduce the global crises of obesity and diabetes. Nat. Food. 2020. Vol. 1 (1). P. 38–50.

Myristic acid, a side chain of phorbol myristate acetate (PMA), can activate human polymorphonuclear leukocytes to produce oxygen radicals more potently than PMA / M. Tada, E. Ichiishi, R. Saito et al. J. Clin. Biochem. Nutr. 2009. Vol. 45 (3). P. 309–314.

Palmquist D. Beaulieu A. D. Barbano D. Feed and Animal Factors Influencing Milk Fat Composition. J. Dairy Sci. 1993. Vol. 76. P. 1753–1771.

Palmquist D. L., Jenkins T. C. A 100-Year Review: Fat feeding of dairy cows. J. Dairy Sci. 2017. Vol. 100 (12). P. 10061–10077.

Partitioning of fatty acids into tissues and fluids from reproductive organs of ewes as affected by dietary phenolic extracts / V. Milojevic., S. Sinz, M. Kreuzer et al. Theriogenology. 2020. Vol. 144. P. 174–184.

Pavkovych S., Vovk S., Kruzhel B. Protected lipids and fatty acids in cattle feed rations. Acta Sci. Pol. Zootechnica. 2015. Vol. 14 (3). P. 3–14.

Peshuk L. V., Radziievska І. H., Shtyk І. І. Biological role of fatty acids of animal origin. Food Industry. 2011. No 10–11. P. 42–45.

Strategies for improving fertility in the modern dairy cow / W. W Thatcher, T. R. Bilby, J. A. Bartolome et al. Theriogenology. 2006. Vol. 65 (1). P. 30–44.

Vovk S. O., Pavkovych S. Ya. Protected lipids and fatty acids in cattle diets. Bull. Agric. Sci. 2016. No 4. P. 48–51.

Weisbjerg M. R., Wiking L., Kristensen N. B., Lund P. Effects of supplemental dietary fatty acids on milk yield and fatty acid composition in high and medium yielding cows. J. Dairy Res. 2008. Vol. 75 (2). P. 142–152.

Опубліковано

02.12.2024

Як цитувати

Павкович, С., Вовк, С., Огородник, Н., Бальковський, В., Дудар, І., Ткачук, В., & Пащак, М. (2024). ВПЛИВ ЗГОДОВУВАННЯ СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ ТА НАСІННЯ СОНЯШНИКУ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ І ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД МОЛОКА КОРІВ. Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія Агрономія, (28), 182–186. https://doi.org/10.31734/agronomy2024.28.182

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають