ПІДВИЩЕННЯ ВРОЖАЙНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР ЗА МІКОРИЗАЦІЇ КОРЕНЕВОЇ СИСТЕМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31734/agronomy2022.26.142

Ключові слова:

врожайність, мікоризація, гриби, пшениця озима, кукурудза, соняшник, соя

Анотація

Установлено вплив мікоризації кореневої системи сільськогосподарських культур на підвищення їхньої врожайності. За результатами досліджень (2017–2021 рр.) виявлено, що мікоризація кореневої системи рослин сільськогосподарських культур сприяє істотному підвищенню врожайності пшениці м’якої озимої, кукурудзи, соняшнику і сої. Передпосівну обробку насіння проводили у затінку (уникаючи дії прямих сонячних променів) обприскуванням робочим розчином або замочуванням у ньому насіння у день висіву на 1–2 год. Обробляли насіння вручну, обприскувачем. Зауважено, що за передпосівної обробки насіння пшениці озимої мікоризоутворювальними грибами Tuber melanosporum Vittad. (препарат Міковітал) та Trichoderma harzianum Rifai (препарат Мікофренд) і бактерії Bacillus subtilis Cohn. (препарат Флоробацилін) урожайність зерна зростала на 7,4–22,3 % порівняно з контролем. Урожайність кукурудзи, соняшнику і сої також була помітно вищою, ніж на контролі. Так, урожайність зерна кукурудзи у всіх варіантах досліджень була на 19,3–39,4 %, насіння соняшника – на 24,4–43,5 %, а сої – на 16,4–37,7 % вищою за контроль. Виявлено позитивний вплив на підвищення врожайності всіх сільськогосподарських культур у варіантах із препаратом Мікофренд (гриб Trichoderma harzianum Rifai), який становив 22,3–43,5 % порівняно з контролем. У варіантах з іншими препаратами (Міковітал і Флоробацилін) показники покращання врожайності цих культур були дещо нижчими, ніж у варіантах із препаратом Мікофренд, проте достатньо переконливими у позитивному їх впливі на всі показники. Доведено позитивний вплив використання мікоризоутворювальних грибів і азотфіксувальних бактерій на інтенсивне підвищення врожайності сільськогосподарських культур.

Посилання

Appropriate nonmycorrhizal controls in arbuscular mycorrhiza research: a microbiome perspective / Gryndler M., Šmilauer P., Püschel D. et al. Mycorrhiza. 2018. No 28 (5). P. 435–450.

Ecological physiology of plants: textbook / V. H. Skliar; in general ed. Yu. A. Zlobina. Sumy: University Book, 2015. 271 p.

Effectiveness of agrocenoses of leguminous crops / Dydovych S. V., Zotov V. S., Turina E. L. et al. Collection of scientific works SWorld. 2015. Issue 1 38. Vol. 24. P. 22–25.

Holovina A. O. Balanced use of soil resources and management of reproduction of soil fertility. Can we change? 2018. No 9. P. 117.

Kaminskyi V. F., Hanhur V. V. Dynamics of soil moisture productivity during winter wheat cultivation in crop rotations of the Left Bank Forest Steppe of Ukraine. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. 2018. No 3. P. 11–14.

Kolesnichenko O. V. Anatomical and morphological structure of leaves of Castanea sativa Mill. as a factor in stabilizing the water regime of plants in drought conditions. Scientific reports of the National University of Bioresources and Nature Management of Ukraine. 2015. No 5. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nd_2015_5_31.

Kovalevskyi S. B., Kryvohatko H. A. Drought resistance and water-holding capacity of THUJA OCCIDENTALIS L. plants and its cultivars. Scientific bulletin of NLTU of Ukraine. 2018. Vol. 28, No 2. P. 77–80.

Mamenko T. P., Yaroshenko E. A., Yakymchuk R. A. Water status and productivity of winter wheat under the influence of drought and salicylic acid. Physiology and biochemistry cult. plants. 2009. No 5, Vol. 41. P. 447–453.

Myshke I. V. Microbial phytohormones in plant breeding. Riga: Zinatne, 1988. 151 p.

Oliferchuk V. P., Fedorovych V. Influence of the mycorrhizal fungus Tuber Melanosporum on the biodiversity of rhizosphere micromycetes and the growth and productivity of hazelnuts. Scientific bulletin of NLTU of Ukraine. 2021, No 31.2. P. 28–34.

Prysiazhniuk O. I., Korovko I. I. Dynamics of chlorophyll content in sugar beet leaves. New agricultural technologies. 2015. No 3. P. 11–12.

Rozumova S. G. Ecology of plants with the basics of botany and physiology: Lecture notes. Odesa, 2013. 119 p.

Romanenko S. M. Actual issues of ensuring environmental safety of agricultural products and exercising the laws on organic production and food security: mater. science and practice con. (Itomir, April 23, 2015). Itomyr: Olissya, 2015. P. 186–194.

Smith S. E. Mycorrhizal symbiosis. Read; [3nd eds.]. London: Academic Press, 2008. 815 p.

Volkohon V. V., Nadkernychna O. V., Kavalevska T. M. and others. Microbial preparations in agriculture. Theory and practice: monograph. Under the editorship V. V. Volkohon. Kyiv: Agrarian Science, 2006. 312 p.

Downloads

Опубліковано

20.12.2022

Як цитувати

Димитров, С., & Саблук, В. (2022). ПІДВИЩЕННЯ ВРОЖАЙНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР ЗА МІКОРИЗАЦІЇ КОРЕНЕВОЇ СИСТЕМИ. Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія Агрономія, (26), 142–145. https://doi.org/10.31734/agronomy2022.26.142