ВПЛИВ ГЛИБИНИ ЗАГОРТАННЯ НАСІННЯ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ НА ЕЛЕМЕНТИ СТРУКТУРИ ТА ВРОЖАЙНІСТЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31734/agronomy2023.27.062

Ключові слова:

глибина сівби, озима пшениця, структура, урожайність

Анотація

З метою встановлення оптимальної глибини загортання насіння пшениці озимої в умовах Західного Лісостепу у 2018–2020 рр. на дослідному полі кафедри технологій у рослинництві Львівського національного університету природокористування проводили польові дослідження на темно-сірому опідзоленому легкосуглинковому ґрунті. Сіяли сорт РЖТ Реформ 30 вересня з нормою висіву 3,0 млн/га з міжряддями 15 см. Норма внесення мінеральних добрив становила N180Р46К60. Досліджували глибину загортання насіння на 1, 2, 3, 4, 5, 6 та 7 см.

Встановлено, що довжина коренеподібного міжвузля (відстань від первинної кореневої системи до вузла кущіння) зростала при збільшенні глибини загортання насіння і була найбільшою у варіанті з сівбою на 7 см – 4,5 см. Глибина загортання насіння не впливала на рівень перезимівлі. Найвищі показники польової схожості (90 %) пшениці озимої одержано за сівби на 2 см і 3 см. За цієї ж глибини загортання насіння складалися умови для інтенсифікації процесу кущіння. Коефіцієнт кущіння збільшувався до 2,4 і 2,5. Густота продуктивного стеблостою озимої пшениці теж була найвищою за сівби на 2 см і 3 см, де вона становила, відповідно, 634 шт./м2 і 652 шт./м2. Маса зерна з колоса була нижчою (1,32–1,34 г) за сівби на глибину 2–4 см, що можна пояснити кращими умовами для створення більшої густоти колосів у цих варіантах. У варіантах із більшою або меншою глибиною сівби умови для кущіння ускладнювались, і більше врожайність залежала від маси зерна з колоса. Для формування найвищої врожайності оптимальне таке поєднання основних елементів структури густоти продуктивного стеблостою і маси зерна з колоса: 634 колосів × 1,34 г та 652 колосів × 1,32 г на м2. Найкращі умови для реалізації генетичного потенціалу продуктивності озимої пшениці сорту РЖТ Реформ і одержання урожайності 8,22 т/га і 8,30 т/га складаються за сівби на глибину 2 см і 3 см. Урожайність зменшувалась як за мілкого, так і глибокого загортання насіння. У варіанті із сівбою на 7 см вона була найменшою і становила 7,30 т/га.

Посилання

Аikins S. H. M., Afuakwa J. J., Baidoo D. Effect of planting depth on maize stand establishment. J. Ghana Inst. Eng. 2006. No 4 (2). P. 20–25.

Аkman H., Topal A. 2013 Effects on wheat root growth and development of rhizosphere environment and stress factors. J. Selcuk Univ. Nat. Appl. Sci. ICOEST Conf. Part 2. P. 824–838.

Features of the technologies of cultivation of winter grain crops for harvesting in 2020 (autumn complex of works): recommendations / Stasiv O. F., Sedilo H. M., Konyk H. S. etc. Lviv-Obroshyno. Institute of Agriculture of the Carpathian Region NAAS. 2019. 44 p.

Hadjichristodoulou A., Della A., Photiades J. Effect of sowing depth on plant establishment, tillering capacity and other agronomic characters of cereals. Journal of Agricultural Science. 1977. No 89 (1). P. 161–167. doi:10.1017/S0021859600027337.

Kalenska S. M., Karpenko L. D. Field germination of spring wheat seeds depending on the depth of sowing. Agrobiology: coll. scient. works. Bila Tserkva National Agrarian University. 2015. No 1. P. 15–18.

Kavunets V., Dvornyk V., Malasai V. Sowing depth is an important factor of yield. Land and people of Ukraine. 1997. No 2. P. 18–19.

Kyrychenko V. V., Popov S. I., Kobyzeva V. P. Peculiarities of sowing winter crops at farms of Kharkiv region for the 2019 harvest. Kharkiv: Institute of Plant Breeding named after V.Ya. Yuriev NAAS, 2018. 20 p.

Mohan A, Schillinger W.F., Gill K.S. Wheat Seedling Emergence from Deep Planting Depths and Its Relationship with Coleoptile Length. PLoS ONE. 2013. No 8 (9): e73314. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0073314

Remeslo V. N., Kuperman F. M., Zhyvotkov L. A. Selection and varietal agrotechnolofy of intensive type wheat. Moscow: Kolos, 1982. 303 p.

Roy J., Biswas P. K., Ali M. H., Rahman A. Effect of sowing depth and population density on yield attributes andyield of wheat. Technical Journal of Engineering and Ap-plied Sciences. 2011. No 1 (4). P. 125–133.

Schillinger W. F., Papendick R. I. Then and now: 125 years of dryland wheat farming in the Inland Pacific Northwest. Agronomy Journal. 2008. No 100. P. 166–182.

Soil preparation and sowing of winter grain and oilseeds in Zaporizhzhia region in 2017 / Shevchenko I. A., Poliakov O. I., Zhuravel V. M. etc. Zaporizhzhia. IOC NAAS, 2017. 34 p.

Sokolov V. M., Bushulian O. V., Lytvynenko M. A., Linchevskyi A. A., Babaiants O. V. Recommendations for conducting a set of autumn field works at agricultural enterprises of Odessa region in 2018. Odesa: Astroprynt, 2018. 18 p.

Sowing depth and water logging time after wheat sowing affect on germination rate and seedling quality before winter / Liu Xin, Yin Chengmiao, Li Hui et al. Chinese Agricultural Science Bulletin. 2011. No 27 (3). P. 189–194.

Volkohon V. V., Moskalenko A. M., Berdnikov O. M., Yehorov O. V. Recommendations for sowing winter crops at farms in Chernihiv region for the 2016 harvest. Chernihiv: Institute of Agricultural Microbiology and Agroindustrial Production of NAAS. 2015. 28 p.

Yagmur M., Kaydan D.The effects of different sowing depth on grain yield and some grain yield components in wheat (Triticum aestivum L.) cultivars under dryland conditions. African Journal of Biotechnology. 2009. No 8 (2). P. 196–201.

Zecevic V., Boskovic J., Knezevic D., Micanovic D. Effect of seeding rate on grain quality of winter wheat. Chilean journal of agricultural research. 2014. No 74. P. 23–28. 10.4067/S0718-58392014000100004.

Downloads

Опубліковано

19.12.2023

Як цитувати

Лихочвор, В., Петриченко, В., Андрушко, О., Косилович, Г., & Оліфір, Ю. (2023). ВПЛИВ ГЛИБИНИ ЗАГОРТАННЯ НАСІННЯ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ НА ЕЛЕМЕНТИ СТРУКТУРИ ТА ВРОЖАЙНІСТЬ. Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія Агрономія, (27), 62–67. https://doi.org/10.31734/agronomy2023.27.062

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають