Дослідження взаємозв’язку між емісією фотонів електростимульованого насіння озимого ріпаку та його посівними якостями

Автор(и)

  • Степан Ковалишин Львівський національний аграрний університет
  • Богдан Нестер Львівський національний аграрний університет
  • Вадим Пташник Львівський національний аграрний університет
  • Олексій Швець Львівський національний аграрний університет
  • Павел Келбаса Краківський рільничий університет ім. Г. Коллонтая
  • Анна Мернік Краківський рільничий університет ім. Г. Коллонтая
  • Ярослав Сало Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

DOI:

https://doi.org/10.31734/agroengineering2021.25.107

Ключові слова:

насіння озимого ріпаку, електростимуляція, режими електрообробки, одиничні фотони, емісія, енергія проростання, лабораторна схожість

Анотація

Стаття присвячена підвищенню посівних та врожайних якостей насіннєвого матеріалу озимого ріпаку завдяки його передпосівній стимуляції в електричному полі коронного розряду.

Для розкриття причинно-наслідкового зв’язку між режимами передпосівної обробки насіння та його посівними і врожайними якостями, оптимізації параметрів обробки та розширення знань про механізм перебігу біологічних процесів у простимульованому насінні запропоновано використати методи фотолюмінесценції та час-корельованого підрахунку одиничних фотонів TCSPC, які випромінює оброблене насіння у видимому діапазоні спектра.

У результаті проведених досліджень встановлено, що поглинання та перетворення енергії зовнішнього електричного поля під час електростимуляції насіння відбувається нелінійно. Основні перетворення відбуваються впродовж перших 15 с незалежно від напруженості електричного поля. Виявлено релаксаційні процеси, які набувають домінуючого характеру після 15 с електростимуляції.

Доведено, що передпосівна електростимуляція призвела до покращання посівних властивостей насіння озимого ріпаку. Отримані результати корелюються з результатами емісії фотонів, які випромінює оброблене насіння. Найвищі значення енергії проростання та лабораторної схожості, які становили 87 та 96 %, що відповідно на 9 і 8 % перевищили контроль, отримано за режиму обробки Е = 2 кВ/см, t = 30 с. За цього режиму обробки спостерігалося максимальне підвищення наднизької емісії фотонів порівняно з контрольним зразком – 287 проти 125. На підставі цього можна зробити попередні висновки, що найефективнішим режимом обробки посівного матеріалу можна вважати той, за якого емісія випромінюваних ним одиничних фотонів є найбільшою.

Посилання

Dziwulska-Hunek, A., Kornarzyński, K., Matwijczuk, A., Pietruszewski, S., & Szot, B. (2009). Effect of laser and variable magnetic field simulation on amaranth seeds germination. Int. Agrophys., 23(3), 229–235.

Kiełbasa, P., Dróżdż, T., Nawara, P., & Dróżdż, M. (2017). Wykorzystanie emisji biofotonów do parametryzacji jakościowej produktów spożywczych. Przegląd Elektrotechniczny, 93 (1), 153–156.

Lynikiene, S., Pozeliene, A., & Rutkauskas, G. (2006). Influence of corona discharge field on seed viability and dynamics of germination. Int. Agrophys., 20(3), 195–200.

Mahajan, T., & Pandey, O. (2014). Effect of electric field (at different temperatures) on germination of chickpea seed. African Journal of Biotechnology, 13(1), 61–67.

Oziembłowski, M., Dróżdż, M., Kiełbasa, P., Dróżdż, T., Gąsiorski, A., Nawara, P., & Tabor, S. (2017). Ultra słaba luminescencja (USL) jako potencjalna metoda oceny jakości żywności tradycyjnej. Przegląd Elektrotechniczny, 93 (12), 131–135.

Sarkis, J., Boussetta, N., Tessaro, I., & Vorobiev, E. (2015). Application of pulsed electric fields and high voltage electrical discharges for oil extraction from sesame seeds. Journal of Food Engineering, 153, 20–27.

Stašelis, A., Duchovskis, P., & Brazaityte, A. (2004). Impact of electromagnetic fields on morphogenesis and physiological indices of tomato. Int. Agrophys., 18(3), 277–283.

Wang, J., Song, H., Song, Z., Lu, Y., Yinfa Yan, Y., & Li, F. (2020). Effect of positive and negative corona discharge field on vigor of millet seeds. IEEE Access, 8, 50268–50275. doi: 10.1109/ACCESS.2020.2979288.

Zepeda, R., Hernandez, C., Suazo, F., Dominguez, A., Cruz, A., & Martínez, E. (2011). Physical characteristics of maize grain and tortilla exposed to electromagnetic field. Int. Agrophys., 25(4), 389–393.

Zepeda-Bautista, R., Hernández-Aguilar, C., Domínguez-Pacheco, A., Cruz-Orea, A., Godina-Nava, J. J., & Martínez-Ortíz, E. (2010). Electromagnetic field and seed vigour of corn hybrids. Int. Agrophys., 24(3), 329–332.

Downloads

Опубліковано

20.12.2021

Як цитувати

Ковалишин, С. ., Нестер, Б. ., Пташник, В., Швець, О. ., Келбаса, П., Мернік, А. ., & Сало, Я. (2021). Дослідження взаємозв’язку між емісією фотонів електростимульованого насіння озимого ріпаку та його посівними якостями. Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія Агроінженерні дослідження, (25), 107–112. https://doi.org/10.31734/agroengineering2021.25.107

Номер

Розділ

Електротехнічні комплекси та системи в агропромисловому виробництві

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають