АНАЛІЗ МЕТОДИК ОЦІНКИ МІЦНОСТІ КОНСТРУКЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ РОБОЧИХ ЕЛЕМЕНТІВ ПОДРІБНЮВАЛЬНИХ МАШИН ЗА ТРІЩИНОСТІЙКІСТЮ - Буртак, В.; Кохана, Т.; Барабаш, Р. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2025)
Здійснено стислий огляд робочих органів подрібнювальних машин та основних способів подрібнення зерна. Розглянуто чинники, що спричиняють зношування та вихід із ладу цих робочих елементів. Запропоновано методики оцінювання міцності конструкційних матеріалів та їхніх зварних з’єднань із використанням балкових зразків із бічною тріщиною в умовах консольного та триточкового навантаження згідно з критерієм тріщиностійкості (КІС). Проаналізовано методики консольного згину балки із боковим концентратором на стадії ініціювання втомної тріщини за асиметричного циклу за умови консольного згину балкового зразка з боковим концентратором, або триточкового згину такого зразка з боковим концентратором у шві, який встановлюють у вузол базування та закріплення. Отримано значення КІ у разі довільного e та сталої сили Р, відповідно можна використовувати для визначення функціональної характеристики тріщиностійкості К1с за описаною схемою консольного деформування балка із боковою тріщиною біля защемлення. Проведено оцінку міцності стикових зварних з’єднань та розглянуто схеми триточкового згину балкового зразка із боковою тріщиною у металі вертикального шва стикового зварного з’єднання відповідно до силового критерію К1с Визначено К1с металу шва зварного з’єднання, коли цей шов і тріщина у ньому перпендикулярно розташовані до основи зразка-балки. Аналіз запропонованих методик визначення КІН згідно із схемами консольного та триточкового згинів балкових зразків із боковою тріщиною у матеріалі основи зразка або шва зварного з’єднання, відповідно є ефективними інструментами ранжування міцності конструкційних матеріалів та їхніх зварних з’єднань при виготовленні деталей робочих елементів подрібнювальних машин.